Cuba dag 7

Een minder leuke dag, deze foto zegt genoeg:

P1070126

Vanuit Trinidad gingen we via Sancti Spiritus naar Santa Clara.

In Sancti Spiritus hadden we de navigatie op een parkeerplaats midden in de stad ingesteld. We moesten via een plein en we reden achter een Transtur-bus aan (die zie je hier heel veel). De bus stond stil en toen bleek dat de chauffeur even een hekje opzij had gezet die de straat naar het plein toe afsloot. Maar goed, we stonden al op de weg, dus we zijn maar doorgereden. Uiteindelijk bij de goede parkeerplaats uitgekomen en er was weer een mannetje dat op onze auto wilde passen.

Het was weekend dus er was iets van een boekenfeest, in de hoofdstraat (?) was een marktje en het was er gezellig druk. We hebben de straat op en neer gelopen en ik heb een drankje gekocht. Dit was het eerste wat we zagen dat je kon kopen met je pesos. Maar goed die hadden we niet, dus maar met 3 cup betaald. Dat was veel te veel, maar ze hadden alleen pesos terug, dus ik kreeg 60 pesos terug. Je zou bijna denken dat het een goede deal was 🙂 Het drankje was lekker, een soort ananassap met kaneel.

Hierna zijn we terug gegaan naar de auto en doorgereden naar Santa Clara, daar begon de ellende. Ik reed en Joran loodste ons naar de officiële parkeerplaatsen. Maar hoe we ook ons best deden, we hebben geen enkele parkeerplaats met een mannetje gevonden. We hebben alle straatjes zo ongeveer 3 keer gezien en de wegen waren ook erg slecht. Uiteindelijk kwamen we op een hele slechte weg en toen we keerden kwam er een jongen aangefietst. Toch maar het raampje opengedraaid en hij wist een officieel parkeerplek. Hij fietste harder dan wij konden rijden in de straten en wilden een paar keer tegen het verkeer in, maar uiteindelijk wees hij een parkeerplek aan. Naar ons idee niet officieel, want we zagen geen mannetje, maar goed het moest maar.

En toen wees hij ons op de platte band… Gelukkig (?) wist hij wel een mannetje en bracht ons daar naar toe. Hem toch een fooitje en doe (wilde hij graag) gegeven. Uiteraard weer tegen  het verkeer in, een dorpsbewoner werd nog boos, maar liet het uiteindelijk toe. Het mannetje keek naar de band, krikte de auto omhoog en haalde de band er af. Twee minuten later stond hij weer buiten. De band was gemaakt. Het ventiel was doormidden en er zaten twee spijkers in de band… Het prijskaartje 130 cuc… Gister hadden we nog 70 euro gewisseld om de laatste dagen door te komen, maar dat had ons geen 130 cup opgeleverd (en we moesten vandaag en morgen nog doorkomen). Toen was het tijd voor de creditcard die we voor een noodsituatie hadden meegenomen. Hij wees ons de weg naar de bank. De eerste bank was dicht en ik kon geen geld opnemen bij de automaat. Ook de tweede bank was dicht, maar bij nummer drie hadden we meer geluk (of niet…).

We hebben uiteindelijk meer de volledige 130 cuc opgenomen en betaald. Hij hoefde geen lift terug naar z’n werk, hij nam wel een taxi, maar daar wilde hij wel geld voor. De keuze was met ons mee of zelf voor een taxi betalen (wie in twee minuten 130 cuc verdient kan de taxi wel betalen). En hij stapte niet in, dus we reden weg.
We waren klaar met Santa Clara en na rondje 4 hadden we de hoogtepunten ook wel gezien.

Bij het hotel ingecheckt, al rond 3 uur en we hebben nog maar even bij het zwembad gezeten. Een tosti gegeten, want we hadden door al het gedoe nog niks gegeten, en een beetje gezwommen.

‘s Avonds maar bij het hotel gegeten, we zaten dit keer wel dichtbij Santa Clara, maar naar aanleiding van bovenstaande waren we daar nog steeds klaar mee.
Het buffet was een stuk beter dan in Havana en ook nog eens bijna de helft in prijs, dus dat viel reuze mee. 
Na het eten hebben we nog een aflevering van Staircase gekeken en zijn we op muggenjacht geweest. Moeilijk was dat niet want er zaten veel muggen in de kamer. Met veel weet op toen uiteindelijk gaan slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *