Dag 6 en 7

San Francisco

Maandag 28 september

We stonden, zoals inmiddels gewoonlijk, vroeg op. Vandaag hadden we overdag niet zoveel gepland dus we konden het rustig aan doen. Rond half 9 zaten we in de auto en we gingen op weg naar ons eerste outlet centre, dit zal vast niet de laatste zijn.

We hebben eerst buiten bij de starbucks koffie gedronken en zijn daarna wat winkels afgelopen. We hebben weer broeken ingeslagen bij Levi’s, shirtjes gekocht bij Tommy Hilfiger en rondgekeken bij de Converse. Ik heb bij de Forever 21 ook nog 5 shirtjes gekocht, voor $1,90 per stuk.

Na een heerlijk broodje bij de subway, Joran een hele en ik een halve Turkey Bacon Avocado, gingen we op weg naar ons einddoel van vandaag, San Francisco.

Al rond half 3 kwamen we aan in bij het Town House motel, gelukkig konden we al vanaf 14.00 inchecken. Dus ingecheckt, alle spullen weer uit de auto en in de kamer gezet. We blijven hier twee nachtjes, dat is ook wel eens fijn.

Om half 7 hadden we een tour geboekt naar Alcatraz, een gevangeniseiland voor de kust van San Francisco. We zijn op ons gemak naar de kust gewandeld, via Fisherman’s Warf en pier 39. Bij pier 39 liggen een aantal vlotten waarop zeeleeuwen massaal een tukje doen. Er waren genoeg lege vlotten, maar toch lagen ze het liefst met z`n allen op een luitje, naast en op elkaar. Ze stonken wel een beetje, maar we hebben ons vermaakt terwijl zij over elkaar kropen of elkaar van het vlot afduwden.

We zijn daarna op zoek gegaan naar wat te eten, maar blijkbaar waren we inmiddels wat verder het zakelijk district ingelopen dus dat was niet eenvoudig. Uiteindelijk vonden we een alternatief supermarktje waar we allebei een soort pasta-salade hebben genomen.  Toen konden we met een volle maag teruglopen naar pier 33 waar we om 18.00 werden verwacht.

We moesten nog even wachten tot de boot voor ons was vertrokken, daarna konden we in de rij. Eerst op de foto, maar die gingen we toch niet kopen, daarna de boot op.

We hadden de avondtour omdat daar een aantal speciale dingen bij horen. De boot voer een stuk om het eiland, overdag gaat het rechtstreeks naar de aanlegsteiger. We werden mee naar de gevangenis genomen en kregen daar een audiotour. Ideaal dat je zelf de tour kan starten en stoppen en dus in je eigen tempo loopt. We konden kiezen voor een Nederlands gesproken tour, maar omdat de Engelse was ingesproken door voormalig gevangenen kozen we toch voor de Engelse variant. We hadden een aantal maanden geleden al de film Escape from Alcatraz gekeken, waarin het verhaal wordt verteld van drie gevangenen die zijn ontsnapt. Niemand heeft echter daarna iets van hen vernomen, dus niemand weet of ze levend het vaste land hebben bereikt.

Het was erg leuk om de gevangenis nu in het echt te zien, zelfs de cellen waaruit deze gevangenen waren ontsnapt waren nog intact gebleven. Inclusief de papier-maché hoofden die ze hadden gebruikt en het stuk muur dat ze hadden nagemaakt om het stuk muur dat ze hadden uitgehakt, met een lepel, te bedekken.

Om tien voor half 9 was er nog iemand die het verhaal van een beruchte gevangene vertelde, waar nu ook een film over is met Johnny Depp, Black Mass. Ze zijn nog steeds met hem in contact en omdat hij zijn levensverhaal heeft opgeschreven weten ze erg veel van zijn leven en bestaan in de gevangenis.

Daarna was om kwart voor 9 en sluiten van de celdeuren, de slammer. Er werd getoond hoe dit vroeger in zijn werk ging. Vroeger hadden ze niet de technologie van tegenwoordig, maar ze hadden een goed systeem bedacht om de deuren van een afstand te openen, een tegelijk of met 14 tegelijk. Dit gaf een geluid waarvan voormalig gevangenen nu nog schijnen te gruwelen.

We namen de laatste boot terug naar het vaste land en zijn weer naar het motel gewandeld. Daar vielen we al snel in slaap.

 

Dinsdag 29 september

Ook al konden we vandaag uitslapen, opnieuw waren we vroeg wakker. Het ritme bevalt ons op zich wel, dus toch weer meteen opgestaan en gedoucht. Er zat ontbijt bij de prijs in, dit keer stelde het echt niet veel voor. Gelukkig hadden we de dag er voor al een yoghurtje gekocht en met het mierzoete broodje, koffie en sap was het weer voldoende.

Vandaag hadden we een volle dag in San Francisco, de stad is klein vergeleken bij LA, maar toch te groot om alles te voet te bekijken. Er is hier een vrij goed OV, maar we kozen voor een ander vervoersmiddels, de fiets!

We liepen naar Blazing Saddles, een fietsverhuurder waar ik in Nederland al veel over had gelezen. Na een korte instructiefilm kregen we onze fiets. We moesten even laten zien dat we konden fietsen, gelukkig hadden ze alle vertrouwen toen we op de vraag waar we vandaan komen, Holland beantwoorden. Remmen werden gecheckt en we konden gaan.

We volgden de aangegeven route op het kaartje omdat je op die manier bij de Golden Gate Bridge kwam, die wilden we graag over. Het was af en toe flink klimmen, soms zelfs zo erg dat we even te voet verder moesten. Maar het uitzicht op de brug, gelukkig was het alleen bewolkt en niet mistig, was fantastisch. Na 10 kilometer waren in het plaatsje Saulisto. We hadden tickets voor de ferry meegekregen zodat je met fiets en al met de ferry terug kan. Eerst besloten we te lunchen, ze hadden in het supermarktje hier normaal stokbrood (dat betekent een harde en knapperige korst) en we kochten een avocado en salami. Met de wind in de haren hebben we genoten van deze heerlijke lunch aan het water.

We besloten dat we toch liever terug wilden fietsen, we namen een iets andere weg naar de brug en moesten toen flink omhoog. Ach, dan toch maar weer een stuk lopen. Terug de brug over en toen besloten we de hele stad maar door te fietsen. Eerst via het Golden Gate Park, door naar Alamo Square waar we de Painted Ladies bewonderden (dit zijn de beroemde huisjes uit Full House, niet dat wij dat keken, maar het waren mooie huisjes) en toen naar Union Square. Bij Union Square heeft Joran een nieuwe pet gekocht en hebben we gekeken naar het handmatig keren van de beroemde trammetjes van San Francisco. Toen via Powel street terug, deze was nog stijler dan de andere straten tot nu toe, dus maar weer gelopen. We lijken misschien mietjes, maar de berg waar deze stad opgebouwd is is erg hoog! Naar beneden hebben we wel weer gefietst :), via China town, terug naar de kust. We hebben de fietsen weer ingeleverd en zijn teruggegaan naar het hotel.

In het hotel hebben we onder het genot van een biertje (Joran) en een mierzoet watermeloen/aardbei sapje even uitgerust van onze fietstocht van 36 km. Daarna hebben we via tripadvisor een restaurantje uitgezocht, de keuze viel op Pacific Catch; een restaurant waar ze vooral visgerechten verkopen. Maar wel allerlei soorten: vis op z`n Amerikaans (fish & chips), vis op z`n Mexicaans (met tortilla), vis op z`n japans (sushi-achtig) en nog op vele andere manieren. Joran koos de Japanse Wasabi met ahi (vis) en ik koos voor de California Roll salade. Het was heerlijk!

Nu zijn we terug op de kamer, gaan we straks een hotel voor morgen boeken en typ ik dit stukje terwijl Joran tv kijkt, in Nederland kijkt hij ook Amerikaanse series, dus hier gaat dat gewoon door.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *